Instruktioner för tapetsering

Fototapeter standard och premiumklass

Tapetremsorna är numrerade i den ordning de ska limmas fast på väggen.

Starta limningen från vänster sida och arbeta dig mot höger. Se till att tapetremsorna placeras tätt intill varandra, med kanterna i direkt anslutning.

Instrument
Hink
Färgvals
Tryckrulle
Blyertspenna
Svamp
Spackel
Pensel
Kniv
Nivå
Förberedelse
1
Ta bort gammal färg eller tapet
Väggen måste rengöras från gammal tapet eller färg. Vi rekommenderar att du inte lämnar kvar gamla tapeter på väggen. Om du har problem med att ta bort gammal tapet kan du försöka fukta den lite med varmt vatten.
2
Se till att ytan är slät och ren
Spackel kan appliceras på väggen som rengjorts från den gamla beläggningen för att jämna ut ojämnheterna. Om ytan är porös ska du applicera en primer innan du tapetserar. Porösa ytor är till exempel slipade väggar, väggar med gamla tapeter, spånskivor osv. Du bör också grundmåla ytan om den har ljusa färger som kan synas genom tapeten.
Limning
1
Undersök fototapeten
Innan du limmar upp tapeten på väggen ska du kontrollera att alla remsor är med, att ingen av dem är skadad eller defekt.
2
Gör en markering för att limma den första remsan.
Även klistringen av den första tapetremsan på väggen är mycket viktig. Det första du ska göra är att markera väggen. Med hjälp av ett vattenpass, måttband och en penna drar du en vertikal linje på ett avstånd som motsvarar tapetens bredd från väggens kant. Markeringarna kommer att fungera som en guide när du placerar den första remsan på väggen. Var noga med att linjen inte är för ljus, annars kan den synas under tapeten.
3
Förberedelse av limmet
Tillsätt den nödvändiga mängden kallt vatten i hinken (se tabell). Häll långsamt limpåsen i vattnet samtidigt som du rör kraftigt. När allt lim har hällts i vattnet, fortsätt att röra massan i en minut. Låt sedan limmet stå i 10 minuter och rör sedan kraftigt igen. Limmet är nu klart att användas.

Mängd

1 paket

Mängd vatten

1,7 l

Område (m²)

10 m²

OBS: Om du köpt lim från en annan tillverkare, följ instruktionerna på förpackningen för beredning.

4
Applicera limmet direkt på väggen
Applicera limmet gradvis, till bredden av ungefär en remsa med en liten marginal. Applicera en ny portion lim först när du har limmat färdigt en tapetremsa. Använd en rulle eller en pensel. Det är viktigt att täcka hela väggens yta med lim, annars kan det bildas bubblor på tapeten.
5
Ordna tapetremsorna så att deras kanter passar bra ihop, men inte skär varandra, tryck dem ordentligt.
För bästa resultat, använd en tryckvals. Kombinera mönstret noggrant när du limmar och se till att limmet inte färgar framsidan av fototapeten.

OBS: Undvik veck i tapeten, eftersom detta kan leda till sprickor i ytan.

6
Jämna ut tapeten över hela ytan.
Jämna försiktigt ut remsorna med händerna eller med en tryckvals, och arbeta från mitten mot kanten. Alla små bubblor och rynkor försvinner så snart tapeten torkar. Om limfläckar syns på framsidan av tapeten, ta bort dem försiktigt med en fuktig trasa eller svamp, utan att vänta tills limmet torkar.

OBS: Gnugga inte ytan, ta bort limmet med lätta rörelser.

7
Klipp bort överflödig tapet.
När du har limmat fast alla remsor på väggen klipper du bort onödiga fragment med en tapetspackel och en vass klerkkniv.
8
Vänta 24 timmar tills limmet har torkat helt och hållet för att se slutresultatet. Under hela denna tid får det inte finnas några drag i rummet.
Luta dig tillbaka och njut av ditt nyrenoverade rum!

OBS: Vinyltapeter är mindre andningsbara än tapeter av non-woven-material. Därför kan det ta längre tid att torka om de klistras på en tät yta som inte absorberar fukt väl.